Nie marnuj jedzenia, czyli duża mała zmiana

Badania pokazują, że co roku w Polsce marnujemy około 9 milionów ton żywności (dane PROM). W całej Unii Europejskiej to aż 88 milionów ton rocznie. Oto 9 porad, jak nie marnować jedzenia. Znajdziesz tu pomysły, jak kreatywnie wykorzystać produkty, które posiadasz w lodówce.

Najwięcej jedzenia marnuje Holandia. Polska jest także w ścisłej czołówce, bo już na 5 miejscu. To szokujące dane, jeśli weźmiemy pod uwagę, że ponad 790 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia. Ta sytuacja pogarsza się z roku na rok.

Zadbanie o to, by nie marnować jedzenia jest zatem kolejnym działaniem z cyklu: duża mała zmiana. Co robić, a czego nie? Przeczytaj, zastosuj i podaj dalej!

Kupuj tylko to, czego potrzebujesz – lista zakupowa

Przed zrobieniem większych zakupów, zacznij do przejrzenia zawartości kuchennych półek i lodówki, aby uniknąć dublowania się produktów, czyli w konsekwencji ich wyrzucania. Wybierając się do sklepu przygotowuj listę tego, czego aktualnie potrzebujesz. Dobrze przygotowana lista pozwala Ci się skupić na kupowaniu konkretnych produktów i zapobiega wrzucaniu do koszyka przypadkowych produktów.

Planuj posiłki z wyprzedzeniem

Lista zakupów nie wystarczy, jeśli nie masz pomysłu, co do jedzenia przygotować z zakupionych produktów. Warto stworzyć jadłospis na nadchodzące dni i go przestrzegać. Przygotowanie listy produktów pod wcześniej zaplanowane posiłki to świetna metoda, aby kupić tyle pożywienia, ile rzeczywiście potrzeba.

Warto tutaj wspomnieć, że dostępne są aplikacje na smartfony, w których można tworzyć listy zakupowe. Niektóre z nich podpowiadają, w którym z odwiedzanych przez ciebie sklepów jest promocja na dany produkt z twojej listy zakupowej.

Zadbaj o przechowywanie żywności

Dowiedz się, w jakich warunkach należy przechowywać poszczególne produkty i stosuj się do tych wskazówek. Znacząco wydłuży to okres przydatności i zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia.

Produkty nie zepsują się tak szybko, jeśli będziesz przechowywać je w lodówce i zamrażarce w odpowiedniej temperaturze. Urządzenia chłodzące mają wskazówki na przykład bezpośrednio na szufladach czy drzwiczkach, które podpowiadają, w jakiej temperaturze albo na których półkach należy przechowywać konkretne produkty. Sprawdzaj też temperaturę w lodówce i dostosowuj ją do ilości rzeczy, które przechowujesz.

Opakowania próżniowe

Przekładaj zakupione produkty z torebek foliowych czy pojemników szklanych lub plastikowych. Najlepsze są próżniowe woreczki i pudełka, które pozwalają przechowywać żywność dłużej, przedłużają jej świeżość i trwałość 2-3-krotnie.

Sprawdzaj daty ważności

Podczas zakupów sięgaj po produkty z dłuższą datą ważności, zwłaszcza jeśli wiesz, że nie wykorzystasz ich od razu. Warto pamiętać, że termin przydatności to nie to samo, co data minimalnej trwałości. Ten pierwszy, oznaczony: Należy spożyć do: (data), to termin graniczny podawany w przypadku produktów, które szybko się psują. Z kolei data minimalnej trwałości, którą określa się słowami: “Najlepiej spożyć przed: (data)”, to gwarancja producenta, że do tego czasu żywność (najczęściej sucha) zachowuje swoje najlepsze cechy. Po upłynięciu terminu z opakowania produkt nadal można jeść, ale może on stracić swoje niektóre właściwości.

Nie kupuj na zapas produktów, które łatwo się psują i mają krótki termin przydatności do spożycia.

Owoce i warzywa – dojrzałe czy nie?

Wybór dojrzałych warzyw lub owoców wiąże się z koniecznością szybkiego ich zjedzenia. Kupując mniej dojrzałe produkty na przykład twardsze pomidory czy zielone banany, będziesz mieć więcej czasu na ich wykorzystanie.

Z drugiej strony warto pamiętać, że bardzo dojrzałe owoce lub warzywa mogą się w ogóle nie sprzedać i to sklep będzie je musiał wyrzucić. Dlatego jeśli wiesz, że zjesz je od razu, wybierz te najbardziej miękkie. Wszystko więc zależy od twojego zapotrzebowania.

Zamrażaj świeże produkty i rób przetwory

Latem warto zamrozić świeże warzywa, owoce, zioła, takie jak koperek, zielona pietruszka, bazylia czy szczypiorek. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze kupując w sklepie na przykład doniczki z bazylią owiniętą w plastikową folię (dodatkowy plus za ochronę środowiska!), z których zamierzasz zerwać tylko kilka listków do ozdobienia makaronu. Warto wiedzieć, że zioła możesz zamrozić razem z masłem lub oliwą w pojemniku do lodu. Tak przygotowane kostki świetnie sprawdzą się doprawiania potraw.

Gdy masz dostęp do dużej ilości świeżych owoców i warzyw, na przykład z działki, koniecznie wykorzystaj je do przygotowania przetworów. Odpowiednio przechowywane wytrzymają znacznie dłużej niż świeże produkty. Pamiętaj jednak, by wszystkie przetwory zużyć w ciągu roku od ich wykonania.

Zużywaj produkty do końca

Wyrzucanie resztek produktów jest bardzo powszechne i przyczynia się do marnowania żywności. Niedbale okrojona papryka, lekko podeschnięty ser czy szynka, ziemniaki czy makaron z obiadu. Zastanów się, zanim wyrzucisz te produkty. Jeśli produkt nadaje się do spożycia, zawsze znajdziesz dla niego zastosowanie.

Zero waste

Termin zero waste, czyli zero marnowania, powstał w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności i ilości generowanych odpadów. Na stronach promujących ten styl życia znajdziesz sposoby, jak oszczędzać jedzenie, jak wykorzystywać resztki w lodówce, jak ograniczać ilości generowanych odpadów: papieru, plastiku czy szkła.

5/5 - (4 votes)